Jumătatea tamburului este acoperită cu o membrană impermeabilă, pe cealaltă jumătate se găsesc canale de scurgere perforate. Cu ajutorul compresorului incorporat, se creează presiunea dorită pentru presare în membrană, care, prin marirea volumului, comprimă și stoarce strugurii. Mustul curge prin canalele de scurgere în vasul de colectare.
Presarea moale a membranei cu ajutorul aerului comprimat previne ruperea strugurilor, garantând o calitate superioară a produsului obținut. Avantajul sistemului cu tambur închis este acela de a reduce posibilitatea de oxidare a mustului. Presele echipate cu ușă ermetică au posibilitatea de macerare a strugurilor în tambur.
Presarea sub gaz inert are loc în același mod ca și presarea clasică în tambur închis (PST), doar că procesul are loc într-un sistem complet închis, în prezența unei atmosfere controlate de oxigen.
În procesul de vinificare oxigenul are un rol foarte important, atât pozitiv cât și negativ. Expunerea mustului sau a vinului la oxigen afectează calitatea și aroma de soi datorită oxidării, scade partea fructată, apare caramelizarea și schimbarea altor caracteristici. Pentru a evita efectele negative, s-a gasit această metodă de vinificare a vinurilor albe: tehnica de producere a vinului în absența oxigenului (sub gaz inert).